De eerste weken stage!
Blijf op de hoogte en volg Nina
03 September 2012 | Zuid-Afrika, Grabouw
Vrijdag 17 augustus zijn we naar Kaapstad geweest. We moesten eerst natuurlijk langs het voetbalstadion van het WK. Achter het stadion ligt de Tafelberg (table mountain). Hier zijn dan ook al de nodige foto’s genomen. Daarna zijn we naar de Bo-Kaap geweest. Dit is een oude Maleisische wijk met allemaal gekleurde huizen. Heel kleurrijk en vrolijk om te zien. Nadat we hierdoor heen gelopen waren gingen we naar het District Six museum. Dit museum gaat over de wijk district six dat in de jaren 60 door de blanken over is genomen. Alle mensen die er niet blank uitzagen werden uit hun huizen gezet en daarvoor in de plaats gingen de blanken er wonen. Een indrukwekkend museum met veel foto’s en materialen die nog zijn overgebleven van die tijd. Omdat we in het museum moesten wachten op de rondleider gingen we tussendoor naar ‘Charly’s Bakery’ dit is een bakkerij die gebakjes verkoopt alsof het kunstwerken zijn. De gebakjes waren erg lekker. Hier zijn wij nog vaker te vinden ben ik bang haha! Doordat er hier ontzettend veel lekkers te eten valt zijn we begonnen met een ‘bootcamp’. De hele groep uit Grabouw sport drie keer in de week op maandag, woensdag en vrijdag onder de leiding van een ALO student. We lopen hard en doen onze buikspieroefeningen, ik weet nu in ieder geval weer hoe het is om spierpijn te hebben haha!
Na het museum zijn we naar Mzoli’s geweest. Dit is een soort ‘vreetschuur’ midden in een township waar iedereen kan braaien. Het was 2 uur ’s middags en al veel tafels bezet. Het is hier niet gek om ’s middags en ’s avonds warm te eten. Mensen die daar zaten waren zich al helemaal klem aan het drinken met de liters alcohol die er op de tafels stond. Toen wij aan een lange tafel gezet werden kregen we een enorme schaal met vlees voor ons neus en kon het braaien beginnen. Ik heb nog nooit zoveel vlees bij elkaar gezien! Ook verbaasd het me nog steeds dat wij worden aangestaard als blanken. Bij Mzoli’s waren we de enige en kregen daardoor ook de nodige aandacht. Mensen die kwamen vragen waar we vandaag kwamen en wat we hier kwamen doen. Er hing een ontzettende gezellige sfeer! Daarna zijn we nog eens stuk door de townships naar Grabouw gereden. Wat een verschil is hier te zien dan met wat wij ‘rijke Nederlanders’ gewend zijn. Mensen lopen met grote dekens over zich heen en lopen buiten, omdat het binnen kouder is dan buiten. Sommige porberen zich warm te houden bij een kampvuur.
Vrijdagavond hebben we eerst een hele lange tijd thuis gewacht op de monteur die ons een nieuwe auto kwam brengen, omdat de koppeling van de eerste auto het niet meer goed deed, maar die maar niet kwam opdagen. In Nederland ben je gewend iets van jezelf te laten horen als je later komt maar hier verwachten ze dat jij belt als iemand niet komt opdagen. We hebben anderhalf uur op hem gewacht en toen zei hij dat hij er pas rond 9 uur kon zijn. We zijn toen maar naar het kamp gegaan. Het kamp was in Apple Creek. Het ligt in de buurt van Grabouw. Het was een kamp terrein met blokhutten, sanitair en een binnenruimte met open haard. Een Later die avond zijn Martijn en Yoram terug gegaan naar huis om de auto op te halen. Op het kamp kregen we een korte intro wat we dat weekend gingen doen en de rest van de avond hebben we bij het kampvuur gehangen. Ik sliep samen met Marlies en Meike in een blokhut. We hadden helemaal geen verwarming en hebben die nacht in onze slaapzakjes lopen rillen met -5 graden! Gelukkig konden we de volgende nacht een elektrische kachel van Anouk en Lieke lenen en hebben het die nacht minder koud gehad. Wat een ellende om je om te kleden in die kou! Alles is koud!
Zaterdag hebben we een ‘amazing race’ gehad. We werden in groepen verdeeld en een aantal A4tjes met een aantal instanties en bedrijven uit Grabouw. We moesten daar langs gaan en een aantal vragen stellen. Zo kwamen we meer van Grabouw te weten was het doel van de race. De kilometerstand werd opgemeten wanneer je startte en wanneer je terug was bij het kamp en diegene die de minste km’s had gemaakt had gewonnen. Dit was een leuke ochtend! Niemand had echter gewonnen, omdat een auto van een andere groep niet wilde startte en later zijn begonnen met de race. ’s Middags gingen we met de groep hiken in een natuurgebied naast Grabouw. Alleen werd het niet echt hiken maar werden we met z’n alle in een soort trailer gestopt en door het natuurgebied gereden. Wat een mooie omgeving! We zijn naar een waterval gereden en hebben de rest van het gebied gezien. ’s Avonds gingen we weer braaien en daarna kregen we Djembe les. Met z’n alle zaten we in een grote kring te drummen, leuk om samen te doen, wel na een tijdje pijnlijke vingers! Na de djembe-les werd er salsa muziek opgezet en werd er gedanst. Om 12 uur ’s nachts hebben we de verjaardag van Leonie gevierd. We hadden versiering gekocht en een taart en elk huis had een cadeautje voor haar.
Zondag zijn we ’s ochtends vroeg naar een dam geweest. We gingen weer met z’n alle in de trailer. De dam was heel bijzonder, omdat het de eerste keer in vijf jaar was dat er veel water doorheen stroomde. Dit kwam mede door de vele regenval dit jaar. Daarna zijn we gaan ziplinen en kanoën. Dit stelde niet heel veel voor. Het was een klein meer waar je kon kanoën en het ziplinen was niet van een spectaculaire hoogte. We hadden ons hier iets teveel bij voorgesteld. Daarna hebben we alles weer ingepakt en zijn we naar onze eigen huisje gegaan. Wat was dat fijn om weer thuis te zijn! We zijn ’s avonds nog gaan uit eten in Gordon’s bay voor de verjaardag van Leonie en Lieke. Lieke is maandag jarig.
Maandag ben ik samen met nog wat andere studenten naar UWC (University of the Western Cape) gegaan om ons daar in te schrijven. Dit moeten we doen, omdat we supervisie krijgen van de universiteit. Er werd wat informatie gegeven over de uni en we kregen een uitgebreide lunch (met warm eten) en we hebben de bibliotheek gezien. We mogen boeken lenen van de uni voor op stage. Maandagavond hebben we de verjaardag van Lieke gevierd in het Pullen huis.
Dinsdagochtend hebben we onze eerste kennismaking met Tanya onze stagebegeleidster gehad. Ik heb vijf eigen cliënten gekregen waar ik mee aan de slag moet en doe elke maandag de intakes. Alle cliënten zijn kinderen die in pleeggezinnen wonen of nog steeds bij de biologische ouders. Ik loop stage bij Child Welfare samen met Meike, Evi, Leonie en Martijn. Alleen hebben we allemaal ons eigen ding wat we binnen CW doen. Daarnaast leid ik samen met Meike de girls support Group. Dit zijn 20 meiden die elke dinsdag van 15.00 uur en 16.00 uur naar Child Welfare komen voor een bijeenkomst. We gaan het dan over verschillende onderwerpen hebben zoals tienerzwangerschap, seksualiteit en pesten. De meiden geven zelf de onderwerpen aan die ze willen bespreken. Anthea is de vrouw die gaat over de support groups en andere activiteiten voor de support groups. Er is namelijk ook een boys support Group die geleidt wordt door Martijn, Leonie en Evi. Zij heeft ons de informatie gegeven over de groep en een planning gemaakt voor het komende half jaar. 24 september gaan we met de kinderen naar een museum in Kaapstad omdat het die dag heritage day is. In de lentevakantie wat hier eind september begint gaan we holiday activities organiseren voor de kinderen uit de support groups. 27 oktober is er een modelling day. Die dag kunnen de kinderen in hun mooiste kleren op de catwalk lopen en wordt er een miss en mister Child Welfare uitgeroepen. In het eerste weekend van november gaan we met de kinderen op kamp en in de zomervakantie in december zijn er weer holiday activities.
Woensdag hebben we de dossiers van de cliënten doorgenomen en zijn we naar de verschillende projecten van Child welfare gegaan waaronder twee crèches in de townships.
Donderdag hebben we de cliënten met Tanya besproken en de eerste afspraakbrieven geschreven. Doordat de meeste cliënten geen telefoon hebben moeten we brieven schrijven en afleveren aan de cliënten. ’s Avonds was er een parenting meeting. Alle pleeg/biologische ouders waren uitgenodigd om informatie te krijgen over de planning voor het komend half jaar. We hebben ons voorgesteld en zijn even bij de meeting gebleven. We konden niet al te lang blijven want Paddy had ons uitgenodigd voor een musical van zijn zoon op zijn High school. Het thema was: ‘Christmas in the winter’. Elke klas deed een dans of zong een lied en aan het einde stond de hele high school een dans te doen. Indrukwekkend om te zien. De mensen hier zijn heel gelovig er waren veel liedjes die met God te maken hadden.
Vrijdag hebben we uitgeslapen en zijn we naar de office geweest. ’s Avonds zijn we met de Grabouw groep naar de Bear and Barrel geweest. Dit is een kroeg in Grabouw. Hier hebben we iets gedronken en zijn daarna naar het Plaatjies huis gegaan om verder te party-en.
Zaterdag gingen we met de Grabouw groep naar Kaapstad om te stappen. We hadden een hostel geboekt voor R100, dit is 10 euro. Dit was nog een heel gedoe, omdat de accu van een van de auto’s het begeven had. We hadden ook nog een afspraak met de garage van de huurauto’s omdat wij een nieuwe auto kregen. We hebben hiervoor gekozen, omdat we hier tien maanden zitten en liever een stevige auto willen dan een blik op wielen. Nu hebben we een VW rode polo! Eenmaal in het hostel in Kaapstad aangekomen kwamen we in een echt studenten/rock-achtig hostel aan, heel gezellig! We hebben wat gedronken in de bar en zijn daarna Italiaans gaan eten. Wat lekker om na al dat vlees weer eens een pizza te eten! Na onze buikjes rond te hebben gegeten hebben we ons klaar gemaakt voor het stappen in Kaapstad en Kaapstad ingegaan. Bij het hostel kwamen we drie jongens tegen die ook in het hostel verbleven en ook van plan waren uit te gaan. Ze studeerde alle drie in Engeland maar een jongen was half Zuid-Afrikaans (en hoe toevallig half Nederlands) en daarom waren ze nu in Kaapstad op vakantie. Long Street is the place to be dus zijn we daar naartoe gegaan. In Jo’burg zijn we de hele nacht gebleven. Dit was een club met drie ruimtes en een vip gedeelte. We hebben een erg leuke avond gehad! Hier wordt de hele nacht door gedanst zelfs hebben alle jongens ritmegevoel hier haha! Dus heel leuk om hier uit te gaan! Wel moet je hier heel goed opletten met diefstal. Zo is er die nacht al een mobiel gestolen.
Toen we zondagmiddag naar de auto liepen zagen we dat het raampje links achter was ingetikt. Gelukkig hadden we niets kostbaars in de auto liggen. We hebben het raampje dichtgetapt en zijn naar het politiebureau gereden. Daar hebben we aangifte gedaan en meer konden we niet echt doen. Dit was wel heel jammer na zo’n leuk weekend.
Maandag heb ik de afspraakbrieven naar de cliënten gebracht. Dit doe je altijd onder begeleiding. Ook huisbezoeken mogen we nooit alleen doen voor onze eigen veiligheid. Anthea kan Afrikaans en Xhosa, een taal die hier ook heel veel gesproken wordt. Zij is een ideale vertaler. In de township was het best schokkend om te zien hoeveel kinderen er niet naar school gaan. Ze lopen er rond zonder ouder die erbij is.
Dinsdag heb ik mijn eerste echte gesprek gehad met mijn cliënten. Heel spannend om dit te doen maar ook ontzettend leuk om nu te doen waar ik voor gekomen ben! ’s Avonds hadden we een community meeting. Er worden vrijwilligers gezocht voor the Eye on the Child project. De vrijwilligers zijn mensen die zelf in de townships wonen en een oogje in het zeil houden. Het vond plaats in een kerk dat in een township stond.
Woensdag en donderdag heb ik stage gelopen, gesprekken gevoerd en een beetje kennis gemaakt met iedereen van Child Welfare. Donderdagavond weer hutspot gemaakt. We koken trouwens heel gezond, die 200 gram groente per dag krijg ik wel binnen mama!
Vrijdag hebben we Afrikaanse les gehad en hebben we ’s avonds bij het Plaatjies huis gehangen. Zaterdagavond zijn we uit geweest in Somerset West. Toen w om half 11 eindelijk wilde vertrekken en net Grabouw uitreden kreeg een auto een platte ban. Stonden we daar met z’n zevenen langs de N2 in the middle of nowhere zonder enig straatlicht een band te verwisselen. Met behulp van twee zaklampjes op mobiele telefoons en dankzij Stef is het ons gelukt om de band te plakken! Paddy raadde ons een aantal bars aan in Somerset West waarvan de Nu bar. In het begin van de avond was het nog rustig maar we hebben uiteindelijk een hele leuke avond gehad! Toen we ’s nachts terug liepen naar de auto zagen we dat er weer was ingebroken in de auto! Precies hetzelfde raampje als de vorige keer. De radio was uit de auto gestolen. We hebben het raampje dicht geplakt en naar het politiebureau gegaan. Stonden we voor de tweede keer in een week in het politiebureau.
Zondag zijn we met Paddy naar de ‘Steenbras Dam’ gegaan. Dit was een dam met een groot meer erbij. Daar hebben we gebraaid en hebben we een Potjie gemaakt. Dit is een stoofpot met vlees, aardappel en erwten erin waarbij currypoeder wordt toegevoegd. Op de weg ernaar toe had je een heel mooi uitzicht over de zee en kon je een groot stuk van de kustlijn zien. We hadden ontzettend goed weer waardoor je heel ver kon kijken.
Dank jullie wel allemaal voor jullie lieve berichtjes en mailtjes! Het doet me echt goed om te zien dat er zoveel mensen met mij meeleven en mijn blog lezen!
03 September 2012 - 19:21
Bregje Titulaer:
Heee Nina!
Wat leuk om je blogs te lezen! Het klinkt allemaal ook echt super leuk!
Helaas wat minder geluk met de auto's maar dat zou wel goed komen hahha!
Ik verheug me al op je volgende blogg! :D
xxxxxxxbregje -
03 September 2012 - 20:09
Monique Frints:
hee Nina, wat een ervaring doe jij op en dat in een paar weken al. Wat fijn om samen te zijn en zoveel te ondernemen. Ja en wat die auto's betreft, ga op zoek naar een vaste monteur! Geniet ervan en let goed op elkaar!
heel veel lieve groetjes van ons allen, Ed, Monique, Hanna, Kwinten, Sabeth en Ruben
03 September 2012 - 21:25
Simone :
Lieve Nina,
Wat een enthousiast verhaal!! Nu weten we ook waar de foto's genomen zijn.
Zijn jullie aan het oefenen voor de Marikenloop in 2014?? Dan doen we weer mee!
En die groente..... dat komt wel goed
Geniet van alles en pas goed op jezelf!
Veel liefs xxx Simone -
03 September 2012 - 21:33
Lindy Roebroeks:
Heeeey Nina!
Eg superleuk um dieng verhoalen te lezen. Ich vin t eg supersjiek veur dich.
Zoe te huure hebs se t ontzettend noa dunne zeeen, allein jammer
van de oto.. ;p
Hiel veul succes weijer, veurzichtig zien he ;p en amuzeert euch nog.
Ich verheug mich op dieng volgende verhoal! :)
xxx -
05 September 2012 - 16:56
Eric Pascalle Joy:
Hoi Nina,
Wat een ontzettend leuke en boeiende verhalen die je schrijft en dus mee maakt. We zullen je verhalen zeker blijven volgen. Geniet er maar verder van met volle teugen. Voor je het weet ben je terug.
Groetjes van de buren. -
07 September 2012 - 10:01
Lotte Coumans:
Heej Nien!
Wat leuk om te lezen allemaal! Je hebt echt al zoveel meegemaakt, en je eigen clienten al, zozo!
Echt super meis!!!!
Veel liefs en knuffels! We skypen snel!
xxxxx -
10 September 2012 - 16:51
Margot:
Hee lieve Nien! Wat klinkt dat goed allemaal! Behalve dan die kou en de auto.... En zo te horen hoef je je geen dag te vervelen in zuid-afrika :) En ook super goed dat jullie zo sportief bezig zijn! heel veel plezier & succes op je stage ;) ben heel benieuwd naar je volgende verhaal, dikke kus Margot